Sunday, May 29, 2011

nikah KHITBAH

assalammualaikum.....
maaf klau entry kali nie seyes.....
tp tue lar hakikatnya nawaitu daku tika nie.....


dua malam lepas....daku dpt call dari en.tunangan....lewat malam dy call..... katanya rindu...tgah bual-bual,en.tunangan ada usulkan untk kawen khitbah......seyes daku terkejut....sejuk satu badan.....kenapa tetiba je kan en.tunangan ajak kawen khitbah (nikah gantung)....


daku tnya dy,nape sampai mcm nie...???
dy ckp dy tk0w...tk0wt ngn kemaksiatan dunia skg...... tk0wt utk pimpin keluarga klau2 daku dan dy terjebak dgn maksiat remaja kini.....


k0wg twu x nikah khitbah tue mcam mna....??
0key.....
daku c0retkan untk perk0ngsiaan bersama ekk.....


 “Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, bercouplelah, tapi kena dengan cara yang halal…iaitu bernikah!”.


Jika diutarakan persoalan nikah, ramai yang akan memberikan respon yang skeptic.
 “Mana ada duit!”, “Nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak bapak tak kasi!”, “Nak tinggal di mana?”, “Mana ada kerja lagi!”, “Diri sendiri pun tidak terjaga!” dan pelbagai alasan lagi. Mengapa mereka boleh mengemukakan alasan-alasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja… “Kamu wajib berkhitbah!”.



Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah.



Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung”. Bukankah bunyinya amat mengerikan?
Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan para siswa dan siswi kampus yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.
Khitbah di IPT



Jika pelbagai alasan yang dikemukakan demi mengatakan bahawa bernikah di alam kampus itu mustahil, maka khitbah adalah solusinya. Kedua-dua pasangan tidak perlu duduk sekali, tidak perlu mencari rumah berasingan, tidak perlu menanggung satu sama lain, tidak perlu makan lebih,tidak perlu membeli peralatan rumah dan perabot-perabot. Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja.



Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa akan tidak bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kebejatan moral menggila. Lihatlah apa yang berlaku di IPT-IPT seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh sebuah akhbar harian baru-baru ini mengenai aktiviti pengangguran di IPT-IPT Lembah Klang sudah cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus kearah maksiat dan nafsu.




Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.....



yep,itu lar yg daku dapat dari penerangan en.tunangan.....dan daku cari sendiri dari internet untk fahaman lebih lanjut.....lepas daku baca nie, daku redha klau itu kehendak en.tunangan.....daku h0rmat ilmu yg dy pelajari...ilmu yg dy tuntut utk dy,keluarga,daku dan keluarga kami nnt,insyaAllah.....
lepas je b0rak pasal nie,daku ada tanya dy......yakin ke kalau keluarga daku setuju ngn permintaan dy tue.....dy senyap.....dy ckp kita d0a bnyak2...Allah tue Adil...Dia t0long kalau kita bet0l2 perlu.....


yep,daku makin yakin......
dan daku mula fikir.....ada bet0lnye......kawen khitbah dulu kemudian kawen adat...... semua nie daku fikir2 kan, tersgat lah baik....untk elak d0sa yg kita sendiri rasa nikmat.....
tapi daku x pasti keluarga daku setuju......
ermm,agak2 k0wg 0key ke remaja skg kawen khitbah......??

Wednesday, May 25, 2011

Komen Lelaju Blog Nohisme

assalamualaikum....

daku wat entry nie untk ditukarkan dgn ruangan iklan bl0g......
weeee.....
nak taw pe yg daku maksudkan....???

baca nie......



hehehe dh baca kan......????
0key....
daku link kan sekali [ KAT SINI ] 
hikhik, leh mintk b0nus nie.....
beliau x mintk p0wn suwuh link tp daku wat jugk.....


**
**
*


1) beliau nak daku f0llow kan.....???



siap....!!!


2) beliau nak daku k0men kan....????
baikk.....
tunggu jap......





pemilik bl0g nie pada pandangan daku kelak0r n slamber....
c0z klaw baca cara2 penulisan nya tue mmg terserlah......

tg0k yg nie dah lar......


dy ada f0llow daku......
kebetulan n0 f0llower dy 333.....
mmg cntikkan n0 tue.....???
heee, lg cantik mem0 dy tinggal kt buku n0ta daku.....




ayat cam mintk penamp0r dari apak.......
hikhikhik.....

tp x pe en.n0h....
daku x tunjuk ayat tue kt apak daku......
weee.....

sebenarnya daku faham.....
beliau tue nak hadiah 0r penghargaan.....
ye,daku siar kan bl0g beliau....
tp syaratnye kena tukarkan ngn ruangan iklan kt page bl0g beliau......
hikhik, amacam en.n0h.....????
ada berani.....????

bl0g beliau nie p0wn ringan....
x da nk l0ading2 segala......
s0,dgn hati terbuka dan tertutup...
daku mengistiharkan yg daku suke bl0g beliau.....
heeee....


3) beliau mintak meramaikan....
s0, daku terjah bl0g nie........



4) beliau suwuh link kt k0men ekk......
0keyy......



FINISH.....!!!

Tuesday, May 24, 2011

faceBOOK pulak (=

assalamualaikum.....
syukur alhamdulillah nikmat kehidupan untk hari nie.......

p0st nie daku just nak berkenalan ngn sume bl0gger dgn lebih rapat.......
heee, nak x kenal ngn daku......????
....???
.....???

0key2......
kalau nak, add daku kt cnie......


and like blog daku kt cnie.....


heee.....
salam kenalan dari daku.......

finish...!!!
papaiii......

Tuesday, May 03, 2011

Siapa lagi MANJA...lelaki atau perempuan??

assalamualaikum.....
untk kali nie daku nak k0ngsi satu fakta ngn kalian......
nak taw ape.....????
....???
....???

j0m baca......
**
**
*
*
*

Di suatu ketika..... 
pada suatu masa terdapat dua kumpulan......
 iaitu satu kumpulan lelaki dan satu kumpulan wanita....
 sedang berdebat atas isu "SIAPA YANG LEBIH MANJA, LELAKI ATAU WANITA". 

Kumpulan wanita menyokong....
 lelaki lebih manja daripada wanita......
sementara kumpulan lelaki pula menyokong wanita lebih manja daripada lelaki...... 


Perdebatan berkenaan kelihatan seperti tiada penghujungnya dan jauh sekali akan tamat..... 


Tiba-tiba......



 bangun seorang dari kumpulan wanita.......
 Wanita cantik dan manis, belesung pipit di pipinya serta bertahi lalat di atas bibir dengan senyum menawan pun berkata.......


 "Saya tetap mengatakan kaum lelaki adalah.......

adalah lebih manja daripada kaum wanita.....
Alasannya.......
semasa masih bayi dan kanak2.....
sume kaum lelaki termasuk suami saya menyusu dengan ibu mereka.....
 dan......
 apabila telah berkahwin pun kaum lelaki masih lagi menyusu termasuklah suami saya....."

heeee,
s0, sapa yg lg manja.....????
1-0 ekkk.....
c(:

Saturday, April 30, 2011

sAkit untuk menerima nikmAt kesAkitan

sedihku....sakitku....
ku terima.....ku rela.....
ku pasrah.....
jalanku.....

ini suratan...
aku dicuba.....
demi rahmatMu ku mem0hon......

Ya Allah....
redh0i ketulusan hati.....
Ya Allah.....
beri aku ketabahan......

Ya Allah......
aku sanggup berk0rban......
demi rahmatMu Ya Allah.......


psssttt...
daku baru sempurna dari menikmati nikmat sakit......
dAAaaa....

salam sayang untuk semua......

Thursday, April 28, 2011

beRtuduNg

assalammualaikum.....
untuk kesekian kalinya daku berfikiran....
dan masih lagi di dalam k0tak pemikiran yang sebenar.......

hehehe.....
full st0p...!!

balik pada kemahuan jari dan kecekapan minda tatkala bersaing.....
daku sebagai peneraju idea , dengan ini akan memulakan cerita berikutan pengalaman yang lepas......

bila saat nie daku sendiri....
pelbagai imbasan yang pernah daku lalui dahulu bermain dan mer0nta kembali untuk di k0ngsi kan bersama......

pernah dulu....
bila mana daku lepas SPM.....

huhuhuhu....
skema je annn.....???

0key....

dulu....
daku pernah keje time tengah tunggu result SPM.....

kat tempat keje daku maj0riti p0mpuan.....
ada yar 4,5 0wg yg berjantina lelaki.....
hihihi.....

kat situe , daku paling muda......

dan hanya daku yang bertudung.....


 selama daku keje kat ctue, ada je yg x senang ngn daku....
tp daku x kesah.....
bukan daku kcaw d0wg......

s0....
daku wat keje daku, d0wg wat keje d0wg.....
heheeee.....



pernah satu hari tue, ada akak nie masuk 0ppes daku....
time tue daku ngah taip rep0rt.....
jadi,daku p0wn benti taip and terjadi nya dial0g berikut......

**
**
*
*
*
*
*

"napa kak...??"

"x da pape... hehe, akak dulu pernah taw pakai tudung.... tp time sek0lah.."

"hehe, nape je tetiba akak ckp pasal nie....???"

"erm.... x da.... pakai tudung senang kan....?? x payah lama2 kat cermin nak bet0l kan rambut...."

"0ow...pasal tue ke.... hehehe, akak jgn pkir cam tue taw..... pakai tudung nie wajib, akak...."

"akak twu.... hehehe, x pe lah.... uda sambung lar k wat keje... akak kuar dulu..."

"0key.."



klaw k0wg, k0wg pelik x dgn situasi camnie.....???
seyes....!!!
daku pelik.....
dan daku berfikir panjang masa tue.....


hehehe....
twu x pe natijah kakak tue.....???

0key2,daku sambung balik......

seminggu sebel0m daku dah nak benti keje....

**
**
*
*
*
*
aku s0nok sgt.....
akak tue bertudung dtg keje.......
sume pekeje senyum je tg0k dy.....

hehehe, yg lelaki tue taw2 je lar.....
mesti ada punya ayat nak nyakat akak tue.....

tp bet0l daku cakap.....
akak tue cumei sgt bila bertudung.......

alhamdulillah dgn penghijrahan dia......

bukan susah p0wn kan nak bertudung.....
lg bertambah manis klaw pakai......

hehehe....
tue je lar yang daku nak k0ngsi......

s0nok x k0wg baca.....????
....???
....??
hihihi....

0o yaa....
artis p0wn skg dah ramai yang bertudung kan.....???
m0ga makin bertambah kearah kebaikan......





            


 gambar2 ini sekadar penghias entry daku.....
weeeee......




miNda berk0cak:Bahawa AsmaĆ¢ bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai AsmaĆ¢, seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya).

Wednesday, April 27, 2011

j0m try tekA-teki RM10 (=

assalammualaikum anda2 semua.......
heee....
suke x teka-teki......???
daku sukeeee......
dan bersebab kan itu , daku try untk meneka pic yang di bawah.......

**
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*

hehehehe.... 
tp sebel0m tue kena dulu baca nie.........




caranya.

1- buat entri tajuk 'teka-teki rm10'
2- letak gambar teka-teki tersebut.
3- linkkan url KAMIHIDUP.COM di akhir entri tersebut. 
4- hantar jawapan anda ke [ SINI ]  tanpa menyiarkan jawapan tersebut dalam entry anda.
5- ajak ramai-ramai join.
6- tunggu, kalau betul tekaan anda, anda menang. :)

tarikh tutup: 08 mei 2011.

haaaa....
dah baca annn.....???
dah faham annn....???
s0, baru yar b0ley tg0k pic yg dipertaruh kan 0leh 0wner bl0g KAMIHIDUP......

**
**
*
*
*
*
*
*

tadadaaa......







hihihi......
twu ke.....???

0key2.....
daku try untk memenuhi kehendak s0alan ekkk.....

jawapan yang daku pilih adalah.......

**
*
*
*
*
*
think,think....!!!
**
*
*
*
*
yuhuuuuu....!!!



THISSS...


jawapan tidak akan dipublish untuk mengelakkan peniruan, wahaaa :)

weeeee,
bet0l ke x.....
daku terjah je mengikut firasat minda yang sentiasa berfikir......


dan daku ajak d0wg nie j0in.....


at0k suhAmi
bukAn n0-8
si kuRe c0mel
akAk ilA
priNce

untuk KAMIHIDUP.....
thankz yar ajak daku j0in teka-teki nie......

sekian.....
(=

Monday, April 25, 2011

tukAr ke g0ogle

assalammualaikum sahabat alam maya......
heeee, 
kali nie daku nak k0ngsi pasal pakcik daku s0wg nie......

twu x sapa.....????
hikhikhik.....
meh daku tunjuk ekkk.....

**
**
**
*
*
*
*
*
*
*
*






dah kenal kan pakcik daku.....
0key...citernye camnie......

pakcik daku nie dah kuarkan amaran untuk sume......
dy cakap dah 8 tahun dy bagi khidmat percuma untuk blogger.....
s0,start 25 jun nanti, dy nak st0pkan perkhidmatan dy untuk bl0gger sign in guna akaun selain akaun g0ogle.......
hikhikhik......
faham x nie.....???
.....???
...???

maksud nya email kita skg guna yah0o....
s0, terpaksa yar tukar ke email g0ogle......

0key.....
caranya camnie........


1. Create akaun gmail Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
huhuhuhu.....


2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.




3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )


5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.




6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.


p/s; daku dah tukar....
k0wg dah bel0m.....???

dAku bet0l2 tAbik....!!!

cepat......
ada lg 30 minit......
hehehe....
seyes....!!!
daku panik masa nie......
maw nye x panik, masa itu emas.....
huhuhu......
j0m tng0k......!!
**
**
*
*
*
*
*
*
*





nie lar first time daku pertaruh kan idea2 termahal daku untk c0ntest......
bertuah ann bl0g si kurekure c0mel.....

0key2,m0h kiter laju2 taip......
x twu yar sempat ke x nie......

c0ntest bermula.....!!





daku pilih ayah untuk daku tabik.....
bet0l.....
daku kagum sgt dgn ayah.....
time daku kecik daku rapat ngn ayah....
dlm erti kata lain daku anak manja ayah......


pernah kawan daku tnya masa sek rendah dulu......
antara ayah ngn mak mana lg daku sayang......


hehehe daku jawab ayah........
daku h0rmat ayah.....
sekarang bila dah bes0w camnie......
en.tunangan ada ckp......
dia nak didik anak2 kami nnt mcm ayah didik family daku......
dia suke cara ayah ajar anak2.....
nasihat bila anak2 leka......
tazkirah bila anak2 ada jauh......
 dan dgn itu.....
daku wat kan ini untuk ayah......
ayah.....
daku tabik dgn semua tanggungjawab kamu....!!!!


Aku punya ayah…
Ayah yang sanggup berjuang apa jua..
Tanpa mengenal erti letih..
Seringkali merangkul beban mencari rezeki….
Ayah..
Betapa aku bersyukur punya kamu…
Mungkin tak terucap dari bibir…
Tetapi acapkali bergetar di hati…
Sudah lama ku ingin kongsi cerita ini…
Tetapi tidak pernah kesampaian…
Aku punya ayah….
Ayah sering mengajarku erti kasih,
Dari kecil hingga kini,aku ditatang bagai anak srikandi…
Sanggup melayan setiap kerenah dan setiap kenakalanku…
Selama ini ayah..
Aku langsung tak sedar akan itu…
Betapa aku bertuah punya ayah sepertimu…
Tanpa letih bibirmu menasihatiku…
Tanpa letih matamu memandangku…
Tanpa letih telingamu mendengar akan cerita2 ku…
                         
Ayah…
          Aku bertuah punya kamu…
Dari dulu hingga kini dan pastinya sampai bila2…
                     Izinkan aku untuk melafazkan….
 DAKU SAYANG KAMU......!!

(=
selesai......!!!
sebel0m pukul 12 .....
harap2 sempat lah yep.......



Sunday, April 24, 2011

nAk yAng bAru...)=

assalammualaikum sekalian bl0gger......
daku nak luah sesuatu......
nak baca x.....????
....???
....???
.....???


0key2....
meh daku nak kh0bar ann......
seyes....!!!
daku naaaak yang baru......

jap2.....
nak wat2 nages jap......
hukhukhuk......

td daku jalan bl0g teman2.....
header d0wg sume best2.......
jeles auw....
kratif k0wt d0wg nieh......

daku suke tg0k hasil kekreatifan 0wg......
b0leh wat inspirasi......
tp jujur ckp.....
daku x kretif nk mener0ka alam cam tue.......

bt0l yar.....
lg bnyk daku terjah bl0g d0wg td , lg bnyak header2 menarik daku tg0k......
x da ke yang nak sumbang hasil kekeatifan kalian untuk daku.....
mengharap yang amat dah nie.......

hikhik,
berm0tif x entry kali nie.....???
weeee....
nak lari jauh2....... 
nanti kena b0m......

edEn ad0w at0k..!!!

assalammualaikum....
alhamdulillah untk sekian kalinya daku masih di kurniakan akal untk berkarya.....
ahakzxx,karya lar sgt.....

tak,tak.....
daku hadir untk entry kali nie adalah untk membalas ucapan terimas daku buat at0k termud0w......
seb0nar erk daku nak k0bar ke s0me yang daku dapat at0k....
[via ser0mban tetibe]

huhuhu,
x caya kew....???
k fine....
meh daku tunjuk ekkk.....

***
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*






taaddaaaa....
haaaa....
dah caya annn....???

0key2,
at0k......
nie warkah buat at0k.......


kaseh itu aku titip kan di sini......
buat insan yang aku hargai......
pasti satu waktu akan terlerai ikatan......
antara kau dan aku......

lama waktu ku tunggu....
buat mengenalimu insan yang ku kagum......
bukan antara cerita dan illusi...... 
bukan jugk antara hakikat dan kenyataan.......
kerna ini hanyalah rekaan......

hehehe.....
terima kaseh at0k untk cucu pilihan......

ch0pp...!!!
antara tiga pilihan at0k,daku yang terpilih minggu nie......
nie bermaksud daku hebat kan.....???
hikhik,


errmmm,atau......


at0k cian kan daku.....???
yela,asyik2 sek0deng tingkap umah dy jew cari publisiti termahal......

ahakzxx,pape p0wn daku hargai kunjung balas dari at0k untk cucunya yang ter-ekcited dpt hadiah......
nanti daku nanak eskerem lak auw at0k......
weeeee.....




psssttt....
daku x twu sapa sebenarnya nenek daku.....
k0wg twu....???

Monday, April 18, 2011

kekAsih disAmbar 0rAng )=

assalammualaikum.....
daku ada berita sedey nak k0ngsi kali nie......
hukhuk, berkaitan kekasih disambar 0rang......

waaa.... cam besh je kan tajuk......
x de lah.....
0lok-ol0k je ngn k0wg......

sebenarnya daku nk share pasal pertunangan ashraf muslim a.k.a ustaz amirul......
beliau akan menamatkan zaman bujang beliau pada tahun nie jugk......
tp sebelum tue beliau dah ambil keputusan nk tunang dulu pada 23 april nie.....
waaa... tinggal bapa hari je lg kan......

hikhik....
bakal tunang ashraf bukan calang-calang 0wg auw......
bakal d0ktor.....
skg nie bakal tunang ashraf tue tgah menjalani latihan praktikal kat sebuah h0spital di melaka......
hebat kan.....???

cirius jelesss.....!!
tp nk wat camna kan.....
ashraf bukan j0doh daku.....
terpaksa daku akui , daku bukan untuk beliau.....
weeee....
s0nok sendiri pulk......

menarik kan......
s0wg ustaz,s0wg d0ktor.......
sesuai sangat......

daku suka kata2 ashraf yg nie.......

“Yang penting, saya tertarik dengan hati budinya yang suka merendah diri dan baik hati serta selalu menasihati saya....."


sweettt kan......???


dan yg paling penting, daku suka nie......


“Saya akan mengelak dari adegan berpegang-pegangan tangan atau bersentuhan dengan wanita termasuk semasa sesi fotografi. Jadi, saya tidak akan bergambar berdua-duaan dengan wanita dan berharap semua pihak meghormati keputusan saya.”


alhamdulillahkan......
sekurang-kurangnya x timbul lg fitnah lepas nie.....
dan ashraf p0wn dpt menjaga hati dan perasaan bakal isteri nanti.....

buat ashrat dan bakal tunang yg dirahsiakan namanya......
daku ucapankan sem0ga bahagia......

selamat bertunang......

0oh ye,ashraf ajak ke majlis pertunangan beliau nnt bg sapa yg nak kenal si "kekasih" beliau......

hukhuk,agak2 daku sanggup x pegi......???
sedey auw bila kekasih disambar 0rang......
)=


nie gambar beliau yg penah beliau bg daku.....
and daku smpan kt pak cik g0ogle......
tp untk p0st hari nie, daku mintak balik kt pak cik........
semata-mata nk tunjuk kt k0wg.......
)=