Monday, April 25, 2011

tukAr ke g0ogle

assalammualaikum sahabat alam maya......
heeee, 
kali nie daku nak k0ngsi pasal pakcik daku s0wg nie......

twu x sapa.....????
hikhikhik.....
meh daku tunjuk ekkk.....

**
**
**
*
*
*
*
*
*
*
*






dah kenal kan pakcik daku.....
0key...citernye camnie......

pakcik daku nie dah kuarkan amaran untuk sume......
dy cakap dah 8 tahun dy bagi khidmat percuma untuk blogger.....
s0,start 25 jun nanti, dy nak st0pkan perkhidmatan dy untuk bl0gger sign in guna akaun selain akaun g0ogle.......
hikhikhik......
faham x nie.....???
.....???
...???

maksud nya email kita skg guna yah0o....
s0, terpaksa yar tukar ke email g0ogle......

0key.....
caranya camnie........


1. Create akaun gmail Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
huhuhuhu.....


2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.




3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.


4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )


5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.




6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.


p/s; daku dah tukar....
k0wg dah bel0m.....???

15 comments:

nik lan nik mat said...

ooo..yeke?
lan sign guna yahoo...adui

KAMIHIDUP said...

sejak azali lagi KAMI memang dah guna gmail, heeee. :)

KUREKURE COMEL said...

nsib baik mina mmg suka pkai gmail..hehehe

| gad1s s0ypans | said...

nik lan:
hehehe....
sama yar kita.....
rumit bt0l nk kena tukar.....
c(:

| gad1s s0ypans | said...

KAMI:
hikhik.....
bag0s....
anak cucu g0ogle dh nie dari azali......
(=

| gad1s s0ypans | said...

kure c0mel:
napa x ajak gad1s skali time nak wat email gna gmail......
hukhuk....
kan dh susah gad1s nk kna tukar.....
)=

RaraTan said...

adoyy. kne tukar.. kalau x silap RT kan, kalau xtukar... nanti akaun blog kte skali kne delete kan?

| gad1s s0ypans | said...

RT:
a,ah.....
bl0g kena delete.....
(=

Suhami Ahmad said...

Wah, nice info...seb bek atok guna gmail...

Ila said...

akak memang guna akaun google...tak tahu plak boleh guna akaun lain sebelum ni...
Bila Faiz melipat baju

Mr iz said...

ok ... ok... nasib baik dari awal aku paki khidmat pakcik tu...he he he

iNi IzwaH said...

tenkiyu for your info.

dah tuka dah. :p

KAMIHIDUP said...

teka-teki ada kat blog KAMI, teka gambar.

diana said...

bukan katanye ni kabar angin je ke???

mohdhafifi said...

makcik nye siape pulak yee

hehee